Valuta, pengar och bankomater

Malta har euro som valuta och det finns gott om bankomater i landet om du vill ta ut kontanter. Föredrar du att betala med kort går det bra nästan överallt.

Malta - valuta pengar och bankomater

Vilken valuta som gäller, hur det funkar att betala med kort – och hur vanligt det är med bankomater, det är vanliga frågor när resan ska planeras. Här nedanför ser du vad som gäller för Malta.

Valuta på Malta

Malta använde fram till 2008 sin egen valuta som kallades lira. Numera är det euro som gäller för EU:s minsta medlemsland.

Vissa hotell och sevärdheter på Malta accepterar också andra stora internationella valutor, främst US-dollar, men ofta till en ganska usel växelkurs.

Bankomater på Malta

Bankomater finns överallt på Malta – du behöver inte gå långt för att kunna ta ut pengar.

Men tänk dig för innan du stoppar in kortet. Många bankomater tar ut en avgift per uttag, även de som tillhör stora och välkända banker.

Om du måste ta ut kontanter är det ibland bättre att göra få uttag på större belopp, än många små.

På Malta finns – tyvärr – också många bankomater från det ökända skojarföretaget Euronet.

Bankomaterna från Euronet har en usel växelkurs och försöker dessutom ofta lura användarna att göra onödigt stora uttag, bland annat genom att de förvalda beloppen är extremt höga.

Om du ser Euronets logotyp på bankomaten, vandra vidare till nästa. Du kan läsa mer om företagets bedrägliga metoder här och här.

Euronet är kanske det värsta skojarföretaget, men som tumregel är det klokt att inte använda några andra bankomater än de som är kopplade till välkända banker.

På Malta är de största bankerna Bank of Valletta och HSBC Bank Malta.

Växla valuta på Malta

Om du av någon anledning har stora summor kontanter som du vill använda som reskassa, växla in dem på bank i Sverige innan du reser.

Växlingskontoren på Malta, precis som i nästan alla andra länder, har antingen höga avgifter eller riktigt dåliga växelkurser. I värsta fall både och.

Växlingskontor som lockar med att man inte har några avgifter, tar igen det på att ge ännu sämre kurs när du växlar.

Betala med kort på Malta

Att använda ett betalkort är det överlägset säkraste och mest ekonomiska sättet att betala på Malta.

Du slipper fundera över skumma bankomater, dåliga växlingskurser och du behöver inte bära kontanter på dig.

Kort accepteras i princip överallt på Malta. Det enda du ska tänka på är att alltid välja att betala i lokal valuta, alltså euro, om betalterminalen frågar.

Väljer du att betala i svenska kronor, då överlåter du åt kortföretag och banker att sätta växelkursen – och den blir alltid ofördelaktig.

När behöver man kontanter?

Det är smart att ha euromynt redo om du ska åka buss på Malta. Du betalar enkelbiljetter direkt till föraren och kort accepteras inte.

Kontanter kan också vara bra för småinköp, som glass eller läsk, på kiosker där kort kanske inte accepteras – även om det är ovanligt.