Comino – Maltas tredje största ö saknar bofast befolkning

Comino är Maltas tredje största ö och ligger norr om själva huvudön, i sundet över till Gozo. Comino har inga fast boende invånare och är mest känd för sitt otroligt klara och turkosa vatten. Men ön är också fin att vandra runt under soliga vinter- och vårdagar.

Comino - Maltas tredje största ö

Runt Comino finns kanske Maltas klaraste vatten. Allra vackrast är vattnet i Blue Lagoon. Turkost och kristallklart ser det mer ut som att man badar i en gigantisk pool än i havet.

Enda nackdelen med den blå lagunen på Malta är att den under högsäsong blir full av turister.

Comino – och den blå lagunen

Själva sandstranden vid lagunen är tyvärr så liten att man nästan säkert inte får plats på den, men det finns mycket plats i sluttningen ovanför stranden.

Se bara till att ta med en handduk eller filt att sitta på och en extra handduk om du vill torka dig på något som inte är fullt med rödaktig jord.

Om du blir hungrig finns under högsäsong flera vagnar som säljer glass, hamburgare, baguetter och liknande till hyfsade priser.

Om du ledsnar på att bada, eller bara vill se ön under lågsäsong, kan det vara trevligt att vandra en bit, eller kanske runt hela ön.

Det finns en tur som ganska naturligt tar dig runt ön på några timmar. Förbi Blue Lagoon, upp till det stora tornet och sedan vidare runt ön därifrån.

Vi på Malta.se har haft turen att uppleva en hel dal full med pingstliljor när vi var där i februari för något år sedan.

Det går att ta sig till Comino året runt, förutom under dåligt väder. Läs mer om bästa sätten att ta sig dit här nedanför.

Hotell på Comino

På Comino finns bara ett hotell och det är vanligast att besöka ön under en dagsutflykt.

Men om du vill ha lite lugn och ro under några dagar, eller vill se Blue Lagoon tidigt på morgonen innan alla turister och båtar fyller viken, så kan du kolla in Comino Hotel.

Hotellet ligger sex minuters promenad från Blue Lagoon, i en annan vacker vik med lika klart vatten. Hotellet har 97 rum och frukostbuffé som ingår i priset.

Det finns inga fasta boende på ön, så restaurangutbudet är begränsat till hotellets alternativ.

Vi kan rekommendera att bo här en eller ett par nätter om du verkligen vill ha det tyst och lugnt omkring dig på semestern.

Båtuflykter till Comino och Blue Lagoon

Det vanligaste sättet att besöka Blue Lagoon är att ta en båtutflykt från till exempel Sliema eller Bugibba.

Du kan välja mellan olika koncept och prisnivåer, men även de enklaste alternativen brukar innehålla fri dryck och en lunchbuffé, och runt 4-5 timmar i Blue Lagoon. För det får du betala cirka 200 kronor.

Här finns en av de mer populära båtturerna och här hittar du fler alternativ. Boka på nätet så har du din plats klar.

Går du upp lite i pris ökar kvaliteten på allt från själva båten, till maten och antalet passagerare ombord. Det finns också turer som stannar på två eller flera ställen under dagen.

Till exempel görs stopp på Gozo eller i Crystal Bay på Comino, som är precis lika vacker som den blå lagunen, men bara tillgänglig via båt.

Färja till ön

Förutom båtutflykter till Comino kan du också ta dig dit för egen maskin. Då behöver du först ta dig till färjeläget längst uppe på norra delen av Malta.

Till höger om färjeterminalen finns en biljettlucka som säljer tur-och-retur-biljetter till Comino.

Du åker i en mindre motorbåt och det finns en tidtabell för när båtarna går tillbaka till fastlandet. Kolla in den noga så att du inte missar sista båten för kvällen.

Boka båtturen på nätet

Vi rekommenderar att du bokar båtturen i förväg. Via vår partner Get Your Guide gör du det smidigt, snabbt och säkert.

Här finns ett urval av båtturerna mellan olika hamnar på Malta och Comino/Blå lagunen

 

(Sidan uppdaterades 2019-11-20)