Maltas historia

Malta har en otroligt fascinerande historia som sträcker sig bak hela 5000 år då några av världens äldsta megalitiska monument som är så gamla byggdes. Dessa är dock inte i speciellt bra skick som man kanske förstår men det visar att Malta har varit bebott under en väldigt lång tid. Dessutom är det ett av de få länderna i världen som har tillhört flera stormakter under perioder men som också varit ett av de få hemmen för en riddarorden.

Malta har ägts av fenicier, romare, muslimer, normander och då har vi knappt nått 1000-talet ännu. Ön Malta, där namnet kommer av det grekiska ordet för honung, är nämnd i bibeln då aposteln Paulus led skeppsbrott och hamnade på ön och blev där biten av en giftorm. Det är också anledningen till varför en del av Malta kallas för ”St Pauls bay” då det var där han skulle ha lidit skeppsbrott. Han satt senare fången på huvudön.

Maltas historia kan på många sätt kallas för stormakternas uppgång och fall då Malta bytt ägare många gånger, ofta i takt med att en stormakt vuxit fram och en annan tappat betydelse, varje gång har det lett till att Malta förändrats för att passa den nuvarande ägaren.

Malteserriddarna

Efter att Johanniterriddarna förlorat ön Rhodos så var de utan ett eget land under en del år, innan den Tyskromerska kejsaren förlänade dem med Malta, de fick även en del av Libyen samtidigt. Från början var Malteserriddarna som de började kallas inte självständiga utan fick betala för att kunna ha Malta som en egen feodalstat.

Priset som varje år skulle skickas till kejsaren var en maltesisk falk, även om det låter som ett lågt pris så var det inte fågeln som var intressant utan istället utsmyckningen. Varje falk kläddes med ädla stenar och guld, till ett oöverskådligt pris.

De lyckades dock frigöra sig under ett tillfälle då kejsaren hade mindre makt och var då helt självständiga. Under 1500-talet utkämpades slaget om Malta då en ottomansk arme på omkring 50 000 man landsteg men som efter en blodig belägring var tvungen att lämna landet, det var efter det här som staden Valletta byggdes och fick sitt namn efter stormästaren med det efternamnet.

Malteserriddarna förlorade ön 1798 till fransmännen som höll ön i två år innan Storbritannien tog ön.

Från 1798 till självständigheten 1974

När Malteserriddarna kastats ut från ön och fransmännen blivit utkastade av engelsmännen så beslöts det i freden i Amiens att Malterriddarna skulle få tillbaka ön men det fick de aldrig och från 1814 blev Malta en brittisk kronkoloni.

Britterna behöll styret av Malta och under andra världskriget blev landet otroligt utsatt då det var satt i blockad. Dessutom bombades ön av både italienare och tyskar upprepade gånger och under striderna för Malta visade malteserna ett sådant mod att de i efterhand, som land, fick St George korset som utmärkelse av det brittiska kungahuset. Det är även det korset som idag finns på Maltas flagga.

1964 lyckades Malta förklara sig självständigt men hade en försvarsallians med Storbritannien och var en del av det brittiska samväldet, men från 1974 förklarade sig Malta vara en autonom republik och bröt därmed sig loss ur samväldet.

År 2004 blev Malta en del av den Europeiska Unionen och blev en medlem av EMU 2008.