Mdina på Malta – missa inte landets vackra gamla huvudstad

Mdina är Maltas tidigare huvudstad och kallas ofta för den tysta staden. Här finns något för alla, oavsett om du gillar historia, arkitektur, god mat, Game of Thrones, eller bara vill ha några snygga bilder till Instagram.

Mdina på Malta

Mdinas historia kan spåras tillbaka mer än 4000 år. Här levde bland annat lärjungen Paulus efter att ha gått på grund med sitt skepp vid Maltas kust runt år 60 e.Kr.

Den muromgärdade staden är högt placerad mitt på Malta och man kan förstå att den milsvida utsikten varit ett bra sätt att tidigt upptäcka fienden under Maltas långa och dramatiska historia.

För dig som är historieintresserad är Mdina verkligen ett måste när du besöker ön. Att gå omkring i den lilla staden är som att resa tillbaka i tiden. Dessutom finns det gamla fängelsehålor och flera intressanta museer att besöka.

Mdina Cathedral

St Pauls katedral är svår att missa när man besöker staden. Redan på vägen upp mot staden ser man katedralen sticka upp högt över de kringliggande husen och väl inne i de trånga gränderna dyker den plötsligt upp vid det stora torget.

Det kostar pengar att gå in i katedralen, men väl inne får du se fantastiska utsmyckningar, takmålningar och artefakter. Och dessutom ingår inträde till det intilliggande katedralmuseet.

Restauranger i staden

Även om du inte bor i Mdina är staden en utmärkt dagsutflykt. Strosa runt i gränderna, fotografera, kolla på den fantastiska utsikten över nästan hela Malta och passa sedan på att äta på någon av de caféer eller restauranger som finns i staden.

Bacchus eller The Medina Restaurant är två populära alternativ, som kanske passar bäst för middag.

Många besökare brukar också uppskatta Fontanella Tea Garden. Den är mest kända för sina otroliga tårtor och utsikten som är minst lika imponerande, men man kan också äta till exempel pizza eller pasta där.

Med i Game of Thrones

Mdina var en av de viktigaste inspelningsplatserna för Game of Thrones på Malta. Många scener från Kings Landing är inspelade här och för dig som är ett fan av GoT så kommer det förstås kännas extra speciellt att passera genom Mdina Gate och gå i samma gränder som Cercei, Jamie Lannister och Ned Stark.

Mdina och Rabat

Det går egentligen inte att nämna Mdina utan att också prata om Rabat. Om Mdina är staden innanför de medeltida stenmurarna så är Rabat allt det som ligger utanför. Det är förstås naturligt att en stad växer och att folk bosätter sig i närheten av en huvudstad, och så blev det även här.

I dagsläget är städerna sammanväxta, förutom det faktum att en hög mur skiljer dem åt. I Rabat finns också många bra restauranger och fina maltesiska hus att gå runt och titta på och på söndagarna kan du besöka en av alla maltesiska marknader i Rabat.

Ta sig till Mdina

Att ta sig till Mdina från Sliema eller St. Julian's tar ca en halvtimme med bil eller taxi. Det går också att åka kollektivtrafik till Rabat och Mdina, framför allt med buss från Valletta.

Men det finns också en buss som går direkt från Sliema och som passerar St. Julians på vägen mot Mdina. Du kliver av bussen i Rabat och får gå någon minut för att nå ingången till den gamla staden.