Stränder på Malta – våra tips!

Stränder på Malta – vilken ska man välja egentligen? Här har vi listat några av de bästa badplatserna, både sandstränder och klippbad, där du kan sola, simma och njuta på nästa resa till Malta.

Stränder på Malta - våra tips!

Malta består främst av tre öar: Gozo, Comino och Malta. Landet har ett stort utbud av stränder, så om det är sol och bad du är ute efter, är Europas sydligaste stat ett gott val för semester.

Stränder på Malta
– från klippbad till sand mellan tårna

Här har vi listat några riktiga favoriter bland alla stränder på Malta. Kanske kan du hitta din?

Mellieha Bay (Ghadira Bay)

Snygg, stor och sandig, Mellieha Bay är rätt för dig som söker en rejäl strand att sola på. Förutom ankeldjupt vatten, solstolar och kiosker – perfekt för barnfamiljen – finns det här ett närliggande naturreservat, Ghadira Nature Reserve, där du kan få syn på det maltesiska djurlivet. Man förstår snabbt varför många tycker att Mellieha Bay är Maltas bästa strand.

En del resenärer vittnar om att det kan vara långa köer till toaletterna och svårt att hitta parkering. Ett tips är därför att åka hit innan morgonruschen och att åka hem i tid.

St. Peter's Pool

Förutom sandstränder är Malta känt för sina magnifika klippstränder och St Peter's Pool är en sådan plats.

Genom årtusenden av erosion har vatten och vind slitit på klipporna så att de numera omsluter ett skyddat hål av hav, lite som en naturlig pool alltså. Vackert som tusan och en väldigt annorlunda badplats (bilden ovan).

Anchor Bay

Precis vid Popeye Village, på nordvästra Malta, ligger stranden Anchor Bay. Ni kanske känner igen Popeye Village från filmen som spelades in på 1980-talet?

På plats finns nämligen en specialdesignad piratby som filmteamet satte ihop till filmen för närmare 40 år sedan och som står kvar än idag.

I Anchor Bay kan du simma runt i bukten med en spektakulär vy över klippor, stenar och grottor men tänk på att det, tack vare Popeye Village, ofta är fullt av folk runt högsäsong.

Golden Bay

I Maltas nordvästra delar, precis mellan Melleieha och Mgarr, ligger Golden Bay. Detta är en av de populäraste stränderna på Malta och om det är en helg kan du förvänta dig en hel del trängsel, trots att stranden i sig är rätt bred.

Malteserna själva tipsar om att besöka stranden under vardagar.

Ghajn Tuffieha Bay

Gahjn Tuffieha beskrivs bäst som Golden Bays snygga, lite lugnare, syskon. Inkapslad av klippor ligger den endast några bergknallar från populära Golden Bay.

Eftersom den är belägen på Maltas landsbygd, en bra bit från såväl hotell som stad, kan du räkna med att bada i en mysig och rogivande omgivning.

Sliema Beach

Endast bestående av sandstensklippor är det här en vacker plats att bada på. Däremot är det ingenting för barnfamiljen eftersom vattnet blir djupt omedelbart. För alla andra erbjuder Sliema Beach en magnifik utsikt och en skön badupplevelse från klipporna.

Paradise Bay

Paradise Bay hittar ni på norra Malta, vid Marfa, och namnet är inte en tillfällighet. Från stranden har ni utsikt över en magisk maltesisk vy, sanden är ljuvligt len och vattnet är kristallklart.

För er som avskyr maneter kan vi trösta med att ett nät har lagts ut runtom badvattnet så att du kan simma, bada och njuta i vattnet utan att behöva oroa dig för manetsting.

Gnejna Bay

På Maltas västkust finner ni denna populära strand som lämpar sig särskilt väl för barnfamiljer. För en smidig och god lunch eller middag ligger den idylliska byn Mgarr bekvämt nog endast en kilometer ifrån stranden.

Stränder på Comino

Comino är inte en stor ö. Den mäter så lite som 3,5 km2, vilket är något större än stadsdelen Vasastan i Stockholm.

Blå Lagunen
– kanske vackrast av alla stränder på Malta

Åk inte till Malta utan att missa denna pärla. Blå lagunen, Blue Lagoon, är ett omåttligt populärt resmål – och vi förstår varför.

Namnet Blå lagunen passar denna kristallblå oas utmärkt och om du vill veta mer om denna magiska plats har vi en hel artikel om den här.

Stränder på Gozo

Gozo, som är Maltas näst största huvudö, har otroligt vackra miljöer och dramatisk natur. Så vad passar bättre än att slå sig ner och bada här?

Ramla Bay

Varför inte ramla in på denna strand? Skämt åsido, Ramla Bay är en av de stränder som röstats fram som en av de vackraste ett flertal gånger.

Vattnet är grunt och kristallklart, vilket passar extra bra eftersom stranden ligger precis bredvid den kända Calypsogrottan.

På maltesiska betyder namnet Röd Strand (Ramla I-Hamra). Ett namn som passar denna orangeröda sandstrand alldeles utmärkt.

Honodoq Ir-Rummien

Den kanske minsta stranden på listan är den här, Honodoq ir-rummien. Den ligger på södra Gozo och erbjuder riktigt vacker utsikt över bedårande Comino.

Det här är en riktigt bra strand för dig som vill dyka och snorkla eftersom vattnet är kristallklart och det finns många naturliga grottor att utforska.

Här finner ni även en del gamla, romerska saltdammar som kan vara intressanta att besöka. De finns längsmed hela kusten.

Mgarr ix-Xini Beach

Liten men vacker, så skulle den här stranden kunna beskrivas bäst. Denna pittoreska strand är unik, då den är belägen både vid en biflod och en brant dal.

Det gör att detta är en av få stränder på Malta som är något mer avskärmad än de andra stränderna.

Vi kan inte lova dig lugn och ro, men om du vill slippa det bitvis hetsiga tempot vid exempelvis Golden Bay är det här en härlig oas på Gozo.

Stränder på Malta – tänk på det här

Särskilt Mellieha Beach är en barnvänlig plats tack vare att det är så långgrunt, men överlag är de flesta stränder på Malta bra för barnfamiljer. Ett undantag är exempelvis Peters Pool som inte har varken toaletter eller kiosker.

Den lokala kollektivtrafiken är överlag riktigt bra runtom Malta och det finns många bussar som går ut till de olika stränderna. Tänk dock på att bussarna ibland är fulla och att det kan vara svårt att få sittplats.

Vill du vara säker på att snabbt och enkelt kunna ta dig till stränderna, kan det vara klokt att hyra bil på Malta.

Vissa stränder är särskilt utsatta för nord och nordöstliga vindar vilket kan skapa en del underströmmar. Håll utkik efter den dagliga prognosen och simma alltid längs med stranden.

Snabba fakta om bad och stränder på Malta

• För att ta dig till Gozo behöver du åka färja.
• Mellan juni–september är det högt tryck på stränderna.
• Bussarna till stränderna är billiga.
• Det är olagligt att bada topless.
• Det är inte okej att bära badkläder i allmänna utrymmen.
• Maltas badvatten är bland Europas renaste.