Smaker, mat, dryck och restauranger på Malta – våra tips!

Mat och restauranger på Malta är förstås ett brett ämne, men också en mycket viktig del av din semester. Det maltesiska köket är på många sätt likt det italienska, men har absolut sina egna kulinariska särdrag.

Restauranger på Malta - mat och dryck

På ön finns riktigt bra pasta och pizza, och caféerna serverar framför allt italienska sötsaker. Men det finns förstås också äkta maltesiska specialiteter och trevliga restauranger som du inte får missa.

Mat på Malta

Maten på Malta har hämtat inspiration från de länder som tidigare ockuperat landet och närheten till Italien gör att italienska mattraditioner sticker ut lite extra på restauranger och kaféer.

Men förutom pasta, pizza och italienska sötsaker kan du förstås hitta mat från hela världen i storstadsregionen. Thaimat, sushi, indiskt och vegetariskt, med riktigt hög kvalitet – du hittar allt i Valletta, Sliema och St Julians.

Maltesisk mat och dryck

Utöver det breda internationella utbudet finns förstås restauranger som specialiserat sig på den traditionella maltesiska maten. Där hittar du främst rustika grytor och maltesisk husmanskost.

Några av de vanligaste maltesiska maträtterna är fiskpaj på lampukifisk, bläckfisk, kaningryta och bragioli – en sorts köttrullader.

Andra maltesiska specialiteter är getost, maltesisk honung och bigilla – en tjock röra av bondbönor och vitlök. När du är på Malta får du inte heller missa den populära munsbiten pastizzi. Det är ett friterat degknyte fyllt med ärtmos eller ricottaost.

Om du vill djupdyka in i maltesisk dryckeskultur ska du prova deras mycket speciella läsk, Kinnie. Vi har nog aldrig träffat en icke-maltes som uppskattat den, men den är en unik upplevelse som kan vara kul att prova.

Annars finns det både några maltesiska vinproducenter och maltesiskt öl att njuta av om du blir sugen på alkohol. Kolla in ölen Cisk och vinproducenterna Meridiana Wine Estate, Delicata Winery och Marsovin.

Restauranger på Malta

På Malta är det vanligt att umgås med familj och vänner på restauranger och i barer. Utbudet är stort och det finns något att äta nästan överallt på ön.

Om du bor där de flesta turister och inflyttade svenskar bor, kommer du ha ett stort utbud av både snabbmat, finare restauranger och allt däremellan.

Prisnivån för mat och dryck på Malta ligger något under de svenska priserna. Att äta på restaurang är billigare, medan mataffärerna ligger på i stort sätt samma prisnivå som i Sverige. Forex prisindex för Malta ligger i skrivande stund på 92 jämfört med Sveriges 100.

Låt oss titta på några restauranger på Malta som vi tycker är värda ett besök:

Restauranger i Valletta

Valletta kryllar numera av restauranger, både längs de stora gatorna och i de små gränderna. Vet du redan vilket ställe du vill äta på är det en bra idé att boka bord.

Om du föredrar att strosa runt en stund och välja på plats kan det vara bra att veta att den stora saluhallen Is-Suk Tal-Belt på Merchant street har en food court, om det skulle visa sig att det är fullt överallt.

Några av de restauranger vi kan rekommendera i Valletta är Siacca – en restaurang där köttälskaren kan välja ut sin köttbit och få den tillagad över öppen eld, Papannis – en italiensk liten pärla i en av de smala gränderna, och 67 Kapitali som gör fräscha sallader och gudomliga mackor på maltesiskt bröd och fina råvaror.

Sliema – troligen flest restauranger på Malta

I Sliema finns nästan hur många restauranger som helst. De flesta ligger längs med strandpromenaden på alla sidor av halvön som utgör staden, men vissa säger att maten på Malta generellt är bättre ju längre ifrån havet man kommer, så det kan löna sig att leta efter guldkorn i gränderna.

Om du är på jakt efter det genuint maltesiska kan du boka bord på Ta’Kris som serverar maltesiska specialiteter alldeles vid gågatan i Sliemas centrum.

The Chophouse och Fratelli la Buffala är två favoriter ute på Tigne Point och Amigos serverar bra texmex i mysiga lokaler.

Vill du äta en finare middag kan du till exempel boka bord på TemptAsian, som ligger längst upp i det 5-stjärniga hotellet The Palace i Sliema. Med riktigt bra mat och en 360 graders panoramavy över Sliema och Valletta är det som gjort för en lyckad kväll.

Restauranger i St. Julians

Även i St Julians finns ett väldigt stort utbud av restauranger. Precis på gränsen till Sliema ligger till exempel Piccolo Padre, som vi absolut kan rekommendera om du lyckas få ett bord. Maten, interiören och det vackra läget gör restaurangen populär hos både turister och malteser.

I Spinola Bay ligger Badass Burgers, som enligt både rykte och namn gör de bästa burgarna på ön. I Spinola ligger också Pepinos, Cuba och Two Buoys, och självklart många andra av det bästa restaurangerna på Malta.

Restauranger på Malta med hälsosam mat

På Malta finns numera många alternativ för dig som vill äta nyttigt, miljövänligt, och som kanske avstår från animaliska produkter.

Pure är en restaurang som har två olika kaféer i Sliema. Där hittar du både vegetariska och veganska alternativ. The Grassy Hopper i Gzira är en annan vegansk och vegetarisk restaurang med fräsch mat, gott kaffe och ett ekotänk genom stora delar av menyn.

Ytterligare en restaurang som har vegetariska alternativ och helt underbara smoothies är Dr Juice som har restauranger eller serveringsställen i både Valetta, Gzira, Sliema, St Julians och på flygplatsen.