Three cities och ljusfesten i Birgu

Söder om Valletta ligger The Three Cities som numera är en fin blandning mellan genuina maltesiska gränder, fort och försvarsmurar, och en modern marina där man kan spana in dyra yachter och äta god mat på trevliga restauranger.

Three Cities på Malta - och ljusfesten i Birgu

The Three Cities
– Birgu, Senglea och Cospicua

Om du befinner dig i Upper Barrakka Gardens i Valletta och tittar ut över Grand Harbour kan du se ett gytter av hus, fästningar och båtar på andra sidan viken.

Det är the Three Cities. Området består av städerna Birgu, Senglea och Cospicua, och är ett trevligt område att promenera runt i om man är intresserad av maltesisk arkitektur.

Här finns små söta gränder, vackra hus och Fort Sant Angelo längst ut på Birgus halvö. Birgu är också ett utmärkt ställe att spana in lyxiga båtar och äta gott på någon av alla de restauranger som ligger längs marinan.

Birgu Fest – ljusfesten i Birgu

Om du besöker Malta under hösten får du inte missa ljusfesten i Birgu. Festivalen är extremt populär och otroligt vacker.

Hela staden släcks ner och fylls istället av levande ljus, musik, mat och människor. Många hus i Birgu öppnar sina ytterdörrar och man kan se in i fint pyntade hus fulla med ljus i olika storlekar och färger.

Tyvärr kan det kännas som att nästan hela landet försöker trängas på gatorna under Birgu Fest och därför är det viktigt att försöka ta sig dit i god tid den aktuella kvällen.

Dessutom behöver du ha tålamod med långa köer till färjor och bussar. Ett bra tips kan vara att åka redan på eftermiddagen, se till att ha bokat bord på någon restaurang i förväg och på så vis redan befinna sig i staden när det mörknar.

Valletta Ferry – bästa färdsättet till Birgu

Det går visserligen bussar till Three cities och Birgu från Valletta, men det enklaste, snabbaste och trevligaste sättet att ta sig till området är att ta färjan från Valletta till Birgu.

Valletta ferry hittar du genom att gå till det yttre högra hörnet av Upper Barrakka Gardens i Valletta och ta hissen ner. Sedan går du bara rakt ut, över gatan och ner till vattnet.

Ta sedan till vänster så finns färjan där. Den ska kosta 1,50 euro och går normalt två gånger per timme. Färjan tar bara 5-10 minuter att åka och ger dig en fin vy över Grand Harbour och marinan i Birgu.