Festivaler på Malta – musik, mat och fyrverkerier

På Malta är det nästan alltid festivaler på gång. Hela sommaren fylls de maltesiska städerna av musik, mat och fyrverkerier i de typiska byfestivalerna. Dessutom finns vinfestivaler, musikfestivaler och till och med en Nutellafestival för de sötsugna.

Festivaler på Malta

Festivaler på Malta

Visste du att det finns 365 kyrkor på Malta och att varje kyrka är tillägnad ett specifikt helgon? Det kan visserligen vara så att flera kyrkor har byggts för att hedra samma helgon, men varje kyrka har i alla fall ett speciellt helgon att fira.

Varje helgon har sedan en specifik dag på året då man firar minnet av denne. De flesta helgon har sin dag någon gång mellan maj och september och därför finns det alltid så kallade Village Festas att gå på någonstans på Malta, varje helg under sommarhalvåret.

Dessa festivaler på Malta är mycket speciella och väl värda ett besök under en resa till ön. Firandet pågår egentligen en hel vecka, men kulminerar under fredagen och lördagen med gatufest, mat, musik och fyrverkerier.

Det är egentligen bara att googla Village Festa Malta för att se vilka städer och byar som har festa när du är på ön, och sedan ta sig dit under helgen för att kolla läget.

Det är mest folk och fest på huvudgatorna och kyrkan brukar vara vackert pyntad med ljus och dekorationer.

Tips och tricks för Maltesiska Village Festas

Huvudgatorna är avstängda under festan och det kan vara svårt att ta sig fram. Bussar som normalt passerar genom staden kan behöva ta en omväg.

Håll extra koll på dina värdesaker. Det är alltid mycket folk i rörelse under maltesiska festivaler – och då dyker tyvärr även ficktjuvarna upp.

Om du bor nära en festa kommer du höra fyrverkerier och smällare, som ibland låter som bomber, under hela festivalveckan.

Andra festivaler på Malta

Malta gillar som sagt att fira saker och det fina vädret gör att det nästan alltid finns något roligt event eller en musikfestival på Malta under sommarmånaderna.

Det finns till exempel flera vinfestivaler i Valletta och ett stort utbud av populära festivaler över hela ön.

The Bubble, Earth Garden och Isle of MTV är några av de musikfestivaler som anordnas varje år, med internationella akter och mycket publik.

Men det finns också en ölfestival, jazzfestival, världsmusikfestival, Malta Pride och en Nutellafestival. Och många, många fler festivaler förstås. Det är bara att hitta en som passar dig!

Här kan du läsa mer om helgdagar på Malta

(Sidan uppdaterades 2020-01-30)