Sevärdheter på Malta – våra tips!

Malta har fler sevärdheter än vad man kanske kan tro, med tanke på landets nätta storlek. Från borgar, fästningar och historiska attraktioner, till vattenland och Karl Alfreds märkliga by – här är våra tips på saker att göra på Malta.

Sevärdheter och saker att göra på Malta

Att bestämma vad man ska se och göra på Malta är inte helt enkelt. Det lilla landet har gott om intressanta sevärdheter – och de är utspridda över ön. Att i förväg planera sina dagar och vilka attraktioner som ska upplevas, det är klokt.

Många av Malta sevärdheter kan nås med vanliga lokalbussar, det är ett billigt och pålitligt sätt att ta sig fram. För vissa attraktioner kan det vara klokt att hoppa på en sightseeingbuss istället, även om rutterna på Maltas hop on-hop off-bussar kan ta väldigt lång tid att åka.

Väljer du att hyra bil på Malta blir det enklare. Då kan du upptäcka sevärdheterna i egen takt, men får vara beredd på att tampas med den ganska hetsiga vänstertrafiken.

11 x Sevärdheter på Malta

Malta har givetvis mycket mer att bjuda på, men det här är de tio sevärdheter vi tror att du inte vill missa.

Mdina

Att säga att ”tiden har stått stilla” på en plats, stämmer sällan. Men i Mdina, som har fått smeknamnet ”den tysta staden” känns det verkligen så.

Maltas tidigare huvudstad har anor som sträcker sig cirka 4000 år tillbaka i historien. Bakom mäktiga stadsmurar bor cirka 300 invånare. Många av dom är arvtagare till fina familjer som i generationer bott i Mdina, i vackra gamla hus.

Staden är bilfri, vilket förstärker det historiska intrycket. Så på med promenadskorna och upptäck den här uråldriga skönheten.

» Här finns utflykter och guidade turer till Mdina

Blue Grotto

Fler än 100 000 besökare om året kan väl inte ha fel? Blue Grotto, Taħt il-Ħnejja på maltesiska, består av ett flertal havsgrottor på Maltas sydostkust där vattnet blänker extra blått.

Båtturer går till Blue Grotto året runt, förutsatt att vädret är tillräckligt bra. Förutom att bara njuta av den naturliga prakten, är det populärt att snorkla längs klippväggarna och att testa klippklättring.

» Här kan du boka en utflykt till Blue Grotto och Marsaxlokk

Blue Lagoon
– en av Maltas mest populära sevärdheter

Inte att förväxla med Blue Grotto här ovanför, Blue Lagoon är en helt annan sevärdhet. Det handlar om en osedvanligt vacker – och väldigt blå – havsvik på ön Comino.

Till Blue Lagoon är det populärt att åka på dagsturer med båt, för att bada, snorkla och njuta av det klara vattnet. Båtar går från de flesta av öns större turistorter.

Glöm inte att ta bilder! Det här är en av de mest fotograferade platserna på Malta.

Tips! Blue Lagoon är troligen Maltas mest populära utflyktsmål, så räkna med mycket folk om du reser i juli eller augusti. För att slippa den värsta trängseln är det klokt att åka dit på en vardag, så tidigt som möjligt.

» Kolla in alla bokningsbara turer till Blue Lagoon


 

Boka sevärdheter på Malta!

Här finns ett urval av utflykter, guidade turer och biljetter du kan boka på nätet innan resan till Malta. Boka snabbt och säkert. (Via vår partner Get Your Guide)

 


Gozo

Underbara Gozo är Maltas näst största ö. Här är tempot betydligt lugnare, mer avslappnat och ön är grönare och skönare än huvudön.

Du kan besöka Gozo på egen hand genom att ta färjan från Ċirkewwa, längst upp på Maltas nordspets. Färjan tar både bilar och passagerare utan bilar.

Till färjan går det ett flertal olika busslinjer från platser som Sliema och St Julian's till exempel. Du kan också ta direktbussen X1 från flygplatsen om du vill direkt till Gozo.

Många väljer att åka till Gozo på en guidad dagstur. Och det är ingen dum idé om du saknar hyrbil.

Du blir upphämtad vid ditt hotell och under en heldag får du se det bästa av Gozo, tillsammans med en duktig guide som berättar allt om ön. Ofta ingår lunch i kostnaden.

» Här finns en populär guidad tur till Gozo

Marsaxlokk

En liten fiskeby på sydöstra Malta som blivit världsberömd för sina färgglada små båtar som guppar i viken. De kallas luzzu och har, förutom alla fina färger, Osiris öga målade på sig. Båtarna har smyckats på liknande sett i århundraden och ögat tros skydda besättningen mot faror.

Marsaxlokk är mest känd för den stora marknaden på söndagar, men det går fint att besöka byn alla dagar i veckan. Mindre marknader hålls även under andra dagar.

Om du gillar att äta fisk och skaldjur, passa på! Restaurangerna här anses vara bland Maltas bästa i den kategorin.

Du kan åka lokalbuss till Marsaxlokk från de flesta av Maltas större orter och det går också en direktbuss från flygplatsen.

» Här finns en guidad utflykt till Marsaxlokk och Blue Grotto

Popeye Village
– en annorlunda sevärdhet på Malta

Karl Alfreds egen by är kanske en av de märkligare sevärdheter du någonsin kommer att besöka. När filmen Popeye med Robin Williams spelades in 1980 byggdes byn upp vid havet på Maltas nordvästra kust.

När kamerorna slocknat och Robin Williams dragit därifrån, förvandlades byn till ett slags nöjespark med fokus på bad.

Idag kan du besöka byn, kika in i husen, och samtidigt sola och bada i viken intill där en uppblåsbar vattenpark med rutschkanor och hinder byggs upp varje sommar.

I biljetten ingår också solstolar, duschar, entré till en biograf som visar en dokumentär om filminspelningen, en kort båttur i viken och en minigolfbana.

Dingli cliffs – Maltas högsta punkt

På Maltas västkust stupar klipporna lodrätt ned i havet. Dingli Cliffs reser sig cirka 250 meter över havsytan och är landets högsta punkt.

Att vandra längs klippkanten är en storslagen upplevelse och utsikten är vacker. Allra finast är området i solnedgång.

Dingli Cliffs är också imponerande att betrakta från havet. Det finns båtturer som går runt hela Malta och bland annat passerar nedanför klipporna.

Fort St. Elmo

Strax innan Valletta slutar i havet, tronar den här fästningen upp sig. Fort St. Elmo byggdes av Johanniterorden för att skydda Malta mot attacker från det Ottomanska riket och den första versionen av fortet stod klar 1565.

Därefter har den här imponerande byggnaden under århundraden spelat en stor roll i försvaret av ön, inte minst under andra världskriget, och är idag en av de mest populära av Vallettas sevärdheter.

Idag finns National War Museum i fortets lokaler och ingår i biljettpriset. Ett besök i Fort St. Elmo är intressant och ger en god bild av Malta historia, konflikter och av folkets umbäranden – inte minst under det senaste världskriget.

The Malta Experience

Den här sevärdheten ligger precis intill Fort St. Elmo, så det är klokt att kombinera de två. The Malta Experience kan bäst beskrivas som en historielektion i filmform.

Filmen, den är cirka 45 minuter lång, berättar om Maltas 7000-åriga historia, från förhistoriska civilisationer till nutid. Om krig, härskare och riddare. Audioguide ingår och svenska finns med som ett av språken.

Det häftigaste med The Malta Experience är nog ändå att den ligger i Johanniterordens tidigare sjukhus, La Sacra Infermeria, som byggdes i slutet av 1500-talet för att ta hand om skadade och sjuka riddare.

I biljettpriset ingår en kort guidad tur av den historiska byggnaden.

» Guidad tur av Valletta där The Malta Experience ingår

St. John’s Co-Cathedral
– en av Vallettas mest populära sevärdheter

Malta och riddarna av Johanniterorden, eller Malteserorden, har en lång, gemensam historia. Den här katedralen mitt i Valletta byggdes av Malteserorden under 1500-talets senare hälft och är tillägnad profeten Johannes Döparen.

Katedralen är ett vackert exempel på barockarkitektur och ett måste att besöka när du är i Valletta. Förutom byggnaden i sig, finns Caravaggios mästerverk Johannes Döparens halshuggning att beskåda.

Missa inte heller de hundratals gravstenar i marmor, från tidigt 1600-tal, som täcker golvet i katedralen. Varje sten är till minne av en avliden riddare av Malteserorden.

Tips! Kom tidigt om du vill undvika att köa, det här är en populär sevärdhet på Malta. Ett annat tips är att använda den audioguide som ingår i entréavgiften, den gör besöket i katedralen betydligt mer intressant.

» Guidad tur av Valletta där St. John's Co-Cathedral ingår

The National Aquarium

Intressant och lärorikt för hela familjen. Det här marina museet har en yta på hela 20 000 kvadratmeter och upplevelsen är indelad i olika sektioner, till exempel Maltas kuster, skeppsvrak från romarriket, Vallettas hamn, och tropiska oceaner.

Även om fokus ligger på att visa havsmiljöer och djur i vattnen kring Malta, finns också en reptilavdelning som visar ännu mer exotiska varelser. Spindlar från Brasilien, tusenfotingar, skalbaggar, ödlor från Madagaskar och giftiga grodor är bara några exempel.

The National Aquarium ligger i St Paul's Bay. Parkering är gratis. Om du inte har hyrbil går ett flertal lokalbussar dit, till exempel X3 från flygplatsen och 45, 48 och 31 från Valletta och 212 från Sliema.

» Guidad tur där National Aquarium ingår