Blue Lagoon – besök den vackra blå lagunen på Malta

Blå lagunen på Malta, Blue Lagoon, är en av landets mest kända platser och ett mycket populärt utflyktsmål under sommarhalvåret. Inte så konstigt, det turkosa havet är verkligen lockande.

Blå lagunen - Blue Lagoon på Malta

Blå lagunen ligger vid den lilla ön Comino. Comino sticker upp ur Medelhavet mellan Malta och Gozo och är den lugnaste och minst befolkade av Maltas öar.

Blue Lagoon breder ut sig som ett turkosfärgat smycke mellan Comino och den lilla holmen Cominotto, och har ett badvänligt vatten som drar massor av besökare under sommaren.

Blå lagunen – så tar du dig dit

Från Malta går dagsturer med båt till Blue Lagoon från orter som Sliema, St Paul's Bay, Buggiba, Mellieha, och Cirkewwa. Om du bor i exempelvis Valletta eller St Julians, kan du ta dig till Sliema för att åka till Blå lagunen.

Men vi tipsar gärna om den här populära kryssningen till Comino, med ett stopp på fyra timmar i Blå lagunen, som utgår från Buggiba. För ett litet tillägg, 5 euro, ordnar dom transport från St. Julians, Sliema och Valletta.

Om du vill kombinera Gozo med Comino och ett kortare stopp vid Blå lagunen, finns den här kryssningen som ett bra alternativ.

Reguljära färjeturer går bara från Cirkewwa längst upp på Maltas nordspets. Färjan är det billigaste och snabbaste alternativet.

Men om du bor i Valletta, Sliema eller St Julians, till exempel, är det klokare att ta en kryssning, dagstur, från hamnen i Sliema eller välja något av alternativen ovan från Bugibba.

Om du bor på Gozo, går båtar till Blå lagunen från hamnen i Mgarr och från Xlendi.

Bästa tid att besöka Blue Lagoon på Malta?

Båtarna går inte hela året. Säsongen börjar i april och slutar i november.

Bäst badväder är det juli och augusti, men det är också högsäsong för turismen på Malta och det blir på trångt stränderna. Inte minst i augusti.

Om du reser till Malta då, är tipset att besöka Blå lagunen på en vardag och gärna försöka komma med en båt så tidigt som möjligt på morgonen. På helgerna är det knökfullt.

Bästa tid att besöka Blå lagunen är i september. Då har sommarhetsen lagt sig, det är färre människor på stränderna, men havet håller fortfarande en behaglig temperatur.

Juni är också en bra period. Den riktiga högsäsongen har inte börjat än, så det är färre besökare på stranden, men havet kan vara ganska svalt.

Vad finns att göra vid Blå lagunen?

Sola och bada är det givna svaret. Men ta gärna med snorkel och cyklop också. Vattnet är klart och det marina livet är förhållandevis rikt, så det finns en hel del att spana på.

Ett tips är att också ta med en par bra skor, som duger att vandra i. Då kan du besöka sandstranden i Santa Maria Bay, bredvid Comino Hotel, eller gå upp till vakttornet som byggdes av riddarna i Malteserorden.

Är stranden barnvänlig?

Ja och nej. Stranden är långgrund och passar bra för barn att leka och simma. Men under högsäsong när lagunen fylls med folk, är det ingen idealisk plats för familjer med små barn.

Tänk på att det finns ont om utrymme att sitta på och nästan ingen skugga, så en stark rekommendation är att hyra solstolar och parasoll (se nedan).

Om du ska besöka Blå lagunen på Malta med barn, kom så tidigt som möjligt. Innan det blir trångt.

Vilken service finns på plats?

Solstolar och parasoller kan hyras, men försök att komma tidigt för att vara säker på att det finns stolar lediga. Det är givetvis extra viktigt under högsäsong. Efter klockan nio är chansen att få en solstol väldigt liten.

Under sommaren finns några mindre serveringar som säljer dryck, glass och enklare tilltugg. Om du vill äta, kan du promenera till Comino Hotel. Ett annat tips är att boka en båttur till Blue Lagoon där lunch ombord ingår.

Toaletter finns, åtminstone under sommarmånaderna.

Dagsturer till Blue Lagoon

Du kan, som vi nämnde inledningsvis, åka till lagunen med en reguljär färjeservice från Cirkewwa. Det är det billigaste alternativet.

Men att att ta en kryssning, eller dagstur, är ett mycket populärt alternativ. Och inte så dumt, av flera anledningar.

Mat och dryck ingår ofta i kryssningarna, eller finns att köpa ombord, så du slipper tänka på att ta med dig något. Och du behöver inte köa till de matställen som finns på land.

Båtarna ligger ankrade i lagunen under vistelsen. Du kan hoppa direkt i havet utan att behöva bry dig om att hitta en plats på land – där det ofta är trångt.

Fler utflykter till Blå lagunen

Via vår partner Get Your Guide kan du snabbt, enkelt och säkert boka de här utflykterna på nätet:(Sidan uppdaterades 2019-09-12)