Gozo – sevärdheter och stränder på Maltas systerö

Gozo är ön dit malteserna själva åker på semester. Här finns lugnet som man ibland kan sakna på själva Malta. Med färre bilar och mindre städer och byar finns mer plats för naturen och tystnaden.

Gozo - Maltas vackra systerö

På Gozo finns många sevärdheter och fina stränder att njuta av och vädret är precis som på huvudön – mestadels soligt och varmt, men med några regniga månader på vintern.

Sevärdheter på Gozo

På Gozo finns det mycket att se och uppleva. Man kan vandra, hyra segway eller fyrhjuling och ta sig runt och uppleva ön och kulturen på så sätt.

Att äta ute på restaurang är generellt mycket billigare än på själva Malta, så passa på att njuta lite extra av god mat i de små byarna.

När du fått lite mat i magen kan du passa på att besöka några av de populära sevärdheterna på ön.

Citadellet i Victoria

Om du befinner dig någonstans på Gozo (eller norra Malta) och tittar mot mitten av ön så kommer du troligen kunna se Citadellet i Victoria. Det byggdes under 1400-talet som ett försvar mot turkarnas anfall mot ön och är väl värt ett besök.

Innanför murarna finns bland annat en vacker katedral byggd på 1600-talet. Du kan också besöka ett flertal museum på området.

Ġgantija-templen

Ġgantija är ett tempelområde beläget nära Xaghra på Gozo. Templen byggdes runt 3600 f.Kr och är därmed äldre än både pyramiderna i Egypten och Stonehenge i England.

Om du är intresserad av mänsklighetens historia är detta en magisk plats att besöka eftersom det är den näst äldsta religiösa byggnad som uppförts av människor. Bara Göbleki Tepe i Turkiet är äldre.

The Inland Sea och Fungus Rock

På Gozos västkust kunde man fram till i mars 2017 besöka Azure Window. Sedan föll den mäktiga stenformationen ihop under en storm och kan numera bara ses i form av stenbumlingar på havets botten om du har dykarcertifikat.

Men det finns ändå skäl att besöka området. Naturen är dramatisk, med höga klippor som kastar sig brant ner i havet, och alldeles intill där Azure Window stod finns både The Inland Sea och Fungus Rock.

Om du dessutom är ett fan av Game of Thrones så är ju detta platsen där Drogo and Daenerys gifte sig i första säsongen.

The Inland sea kan lättast beskrivas som en liten saltvattensjö precis vid kusten. Den enda vägen in och ut för havsvattnet är genom en lång, naturlig tunnel genom berget.

Platsen är häftig och samtidigt lite märklig, och om du är äventyrlig av dig kan vi rekommendera att betala en slant för att ta båten genom tunneln.

Fungus rock är en stenformation ute i havet, bara en liten bit från The inland sea. Det sägs att det växte en svamp med medicinska egenskaper på klippan förr, och att Maltas riddarorden under medeltiden vaktade klippan och svampen noga, och utdelade dödsstraff till alla som försökte stjäla svampen.

Kalypsos grotta

Om du har möjlighet att ta dig till Kalypsos grotta, söder om Rambla bay, så kan du njuta av den otroliga utsikten över stranden och landskapet runt omkring.

Här får man lätt en känsla av att det kan ha bott grottmänniskor i mänsklighetens begynnelse, men grottan är framför allt känd för legenden om Kalypso.

Hon ska ha hållit Odysseus i grottan som kärleksfånge under sju års tid, med löftet att han skulle få evigt liv om han stannade. Men tillslut lyckades han fly hem till sin fru Penelope som troget väntade på honom.

Enklaste sättet att ta sig dit är att köra bil hela vägen fram. Annars är troligen det bästa alternativet att följa stigen upp för berget från Rambla Bay.

Ta´Pinu-basilikan

Om du inte kan få nog av Maltas kyrkor och katedraler finns det självklart en på Gozo också som du inte får missa.

Ta´Pinu-Basilikan är storslagen där den står i sin ensamhet i det karga landskapet på norra Gozo. Den storslagna basilika som står på platsen idag var först ett litet kapell som man tror uppfördes för över 500 år sedan.

När basilikan uppfördes på 1920-talet integrerades det gamla kapellet som en del i nybyggnationen och original-målningarna finns kvar att beskåda än idag.

Stränder på Gozo

På Gozo hittar du en av de bästa stränderna i Malta. Ramla Bay är både lång och bred och särskiljer sig med sin rödaktiga sand.

Det är enkelt att ta bussen dit och där finns parkering, serveringar och toaletter. Dessutom kan man vandra upp till Kalypsos grotta från stranden.

Det finns också många andra mindre stränder och badplatser runt hela ön. Bland annat San Blas, Xlendi beach och Wied il- Għasri som är som en liten fjord med kristallklart vatten på Gozos norra kust.

Precis som på Malta kan man bada lite var som helst längs med kusten. Men tänk på att sydvästkusten är väldigt hög och att det bitvis kan vara över 100 meter ner till vattnet på den sidan av ön.

Resa till Gozo

Gozo ligger fem kilometer norr om Maltas huvudö och det går färjor var 45:e minut. Färjeläget på Malta ligger längst upp i norr och det tar cirka 35-45 minuter att köra dit från Sliema eller St. Julian's. Om du behöver ta bussen tar resan närmare 1,5 timme.

Eftersom färjan tar bilar kan du enkelt göra en dagsutflykt till Gozo genom att hyra bil på Malta och köra hela vägen.

Resan över till Gozo tar 25 minuter och färjan har servering, toaletter och gott om sittplatser både inne och ute.

Tänk på att det kan bli långa bilköer till färjan i samband med högtider på Malta.

Ta sig runt på Gozo

Vi kan absolut rekommendera att köra runt på Gozo med egen bil, speciellt om du ska göra en dagsutflykt och vill hinna besöka mer än ett eller två ställen.

Bussarna på Gozo är nämligen inte så effektiva och dessutom går alla bussar in till Victoria, på mitten av ön, och så får du byta buss där.

Det betyder att det blir mycket tid som går åt till att sitta på bussen när du ska förflytta dig mellan olika sevärdheter.

Men med det sagt så finns det lokalbussar på Gozo, precis som på Malta, och bara man har lite koll på vilka bussar man ska åka med, och när de avgår, så är det ett alternativ som går att använda.

Ett annat alternativ som kan vara mycket effektivt är att köpa en biljett för Hop-on-Hop-off-bussarna på Gozo.

Då tar du dig på ett enkelt sätt mellan olika sevärdheter och kan stanna till vid de som känns mest spännande.

Guidade turer och utflykter

Om du föredrar att ta en guidad tur till Gozo, för att slippa fundera över bilkörning eller bussar, så finns flera alternativ.

Några av dem hittar du här nedanför. På den här sidan hittar du alla utflykter på Gozo.