Hyra bil på Malta – med hyrbil tar du dig runt ön i egen takt

Även om det kanske kan vara svårt att tänka sig att köra i ett land som har vänstertrafik och en helt annan kultur när det gäller bilkörning så kan det vara ett alternativ att titta närmare på hyrbilar på Malta. För även om det kanske känns svårt att tänka sig att man ska köra bil på Malta så är det faktiskt på många sätt det allra enklaste och billigaste sättet att faktiskt ta sig runt på ön och utan en bil så kan det vara svårt att hinna med allt man kan tänkas vilja göra. Om man framförallt bor på en annan del av ön än där stränderna finns så får man vara beredd på att det antingen kommer att kosta en del att ta sig runt om man inte tänker sig att man ska använda lokaltrafiken.

Något som kan vara bra att känna till är att det faktiskt är svårt att använda sig av lokaltrafiken för att ta sig till stränderna under sommaren då det helt enkelt är alldeles för mycket folk på de bussar som går. Dessutom är det inte bussar som går hela tiden utan som helt enkelt kan göra livet och semestern mycket svårare än vad det hade behövt vara. För om man istället väljer att faktiskt hyra en bil på Malta så får man en helt annan kontroll över när och vart man kan åka. Även om trafiken ibland kan vara hektisk så kan de allra flesta lära sig att köra bil på Malta men man bör tänka på att inte alla följer reglerna på samma sätt som man ibland kan förvänta sig att de ska göra i Sverige.

Hyra bil på Malta

Om man tänker sig att man faktiskt ska hyra bil och köra runt på Malta bör man tänka på att det finns en mängd olika biluthyrare och de internationella som man kanske redan är van vid är faktiskt de allra dyraste. Istället finns det gott om lokala biluthyrare som inte har samma smidiga bokningssystem men som är betydligt billigare än att välja de stora biluthyrarna.

Genom att välja att använda sig av några av dessa så kan man faktiskt spara en massa pengar och dessutom har de oftast ett väldigt enkelt sätt att lämna av bilen på, de hämtar upp den från valfri plats så du slipper oroa dig över sådana saker. För den som känner att de mer internationella alternativen är de allra bästa så har dem kontor på flygplatsen där man kan hyra en bil eller hämta ut en man redan förbokat. Något som faktiskt enkelt och smidigt gör att man kan ta sig från flygplatsen och dessutom är det enkelt att lämna tillbaka bilen när man ska flyga hem.

Är det svårt att köra bil på Malta?

För den som aldrig har kört bil i ett land med vänstertrafik så kan det vara svårt att komma igång med det hela men det är inte svårare än att det faktiskt är värt ett försök. Dock bör man komma ihåg att man måste tänka omvänt när man ska köra så att man inte råkar köra på höger sida av vägen då detta inte är att rekommendera.

Trafiken kan vara mer hektisk än i Sverige och fartbegränsningar kan ibland vara svåra att uppfatta då det inte är lika skyltat som man kan vara van vid från Sverige. Här måste man komma ihåg att det inte finns några vägar där man får köra väldigt fort utan 60 brukar vara en maxbegränsning på de allra flesta vägarna.

Det kan vara bra att följa rytmen i trafiken då de allra flesta kör fortare än tillåtet på en del vägar men ska man undvika även om man ska försöka att följa rytmen då det helt enkelt inte är lika enkelt att känna till vägarna när det är första gången man kör på dem. Man bör också komma ihåg att det finns en del vägar som kan vara i väldigt dåligt skick på Malta men de allra flesta som leder till de större städerna eller områdena är väl utbyggda.

Fördelar med att välja hyrbilar på Malta

För den som kanske inte tänkt sig att hyra bil på Malta men fortfarande har planer på att ta sig runt hela ön så är det svårt att hinna med om man inte har en bil. Det finns helt enkelt inte alltid lokaltrafik på de platser man vill åka till eller så kan det krävas flera byten för att kunna nå det området man vill. Något som inte alls är speciellt roligt då det trots Maltas storlek kan ta lång tid att ta sig från en punkt till en annan då bussarna sällan går direkt utan har en massa stopp på vägen.

Vilket kan göra att det tar flera timmar att ta sig från den södra sidan till den norra om man har otur med trafiken och inte riktigt känner till vilka bussar man faktiskt ska använda sig av. Det är helt enkelt inte lika smidigt att använda sig av lokaltrafiken på Malta som det är i Sverige.

Därför är också den största fördelen med en hyrbil att man får en massa tid över och att man faktiskt hinner se allt det man vill se på både Malta och Gozo. Färjan som går till Gozo är en bilfärja så man kan enkelt köra runt även på Gozo där man faktiskt har extra svårt att ta sig runt med lokaltrafiken då det inte alls finns lika många bussar att välja mellan på den ön som det gör på huvudön.

Har man därför möjligheten och känner att man vågar försöka att köra på vänster sida av vägen så ska man absolut ge det ett försök då man kan spara en massa tid och även pengar på att själv köra runt på ön istället för att välja en taxi eller ens använda lokaltrafiken.

Kostnaderna för en hyrbil på Malta är inte heller speciellt höga om man väljer någon av de lokala uthyrarna och då får man faktiskt en stor fördel gentemot andra transportsätt.