Hyra bil och köra på Malta – våra bästa tips

Att hyra bil på Malta är ett bra alternativ om du vill hinna se mer av landet under din resa. Du sparar mycket tid jämfört med att ta bussen och du har möjligheten att åka till platser dit bussarna inte går. Här hittar du våra tips om att hyra bil och att köra på Malta.

Hyra bil på Malta och köra på Malta - tips!

Det första du behöver veta om du funderar på att hyra bil och köra på Malta är att landet har vänstertrafik.

Om du aldrig kört i vänstertrafik tidigare kan det vara bra att fundera på om du skulle vara bekväm med att köra på “fel” sida av vägen, och dessutom med ratten placerad på höger sida av bilen.

Om du känner att det kommer funka helt okej, är du en god bit på väg.

» Klicka här för att jämföra pris och boka hyrbil på Malta (hos Expedia)

Hyra bil på Malta

På Malta finns många av de stora internationella biluthyrningsfirmorna. Du kan bland annat hyra via Avis, Hertz och Europcar.

Att hyra av en välkänd biluthyrare på Malta är ett bra alternativ eftersom de har tydliga hemsidor där du enkelt kan hitta en bilmodell och ett pris som passar dina behov och din budget.

Vi rekommenderar att du alltid tecknar en heltäckande försäkring när du ska hyra bil på Malta.

Vad kostar det att hyra bil på Malta?

På Malta finns både internationella biluthyrare och lokala firmor. Priset kan variera, och det kan ofta vara billigare att hyra av lokala firmor.

Många biluthyrare kräver en deposition när du hyr av dem, men du får förstås tillbaka depositionen om du lämnar tillbaka bilen i samma skick som när du hyrde den.

Det kan vara bra att veta att bensinpriset ligger på ungefär 1,40 euro per liter (2019) och att det sällan kostar pengar att parkera på Malta.

Ibland kan det dock vara svårt att hitta parkering, men om man snurrar runt något varv i de närliggande kvarteren kan man oftast hitta någonstans att ställa bilen.

Det enklaste sättet att få en uppfattning om vad det kostar att hyra bil på Malta är att använda en sajt som jämför priser från olika uthyrare.

Vårt tips är Expedia, på deras sida hittar du snabbt rätt pris – tack vare att olika hyrbilsfirmor jämförs.

Hyrbil på Maltas flygplats

Om du vill hyra bil på Malta är det absolut bästa tipset att boka den på nätet och hämta bilen när du landar på Maltas flygplats. På så vis slipper du betala för flygplatstransfer och kan direkt sätta igång att utforska ön.

Med bilen bokad i förväg, går du bara till biluthyrningsfirmans disk i flygplatsterminalen och hämtar ut bilnyckeln.

Fördelar med att hyra bil på Malta

Den största fördelen med att ha tillgång till hyrbil på Malta är att du slipper trängas på de överfulla bussarna.

Istället kan du åka dit du vill, när du vill. Det är faktiskt möjligt att hinna se alla de största sevärdheterna på ön på en dag om du kör själv.

Det finns också stränder och sevärdheter som kan vara svåra att nå om du inte har en hyrbil på Malta.

Ett bra exempel är St. Peters pool nere i södra änden av Malta. Att ta sig dit med buss inkluderar en lång promenad på minst 30-40 minuter från bussen till själva badplatsen, vilket kan bli jobbigt på en het sommardag

Med bil kan du köra nästan hela vägen fram, även om det kan vara lite svårt med parkering i högsäsong.

Om du vill se Gozo på en dag är bil snudd på en nödvändighet. Att åka buss norrut till färjan, och sedan buss på Gozo efter färjeturen, är nästan ett heldagsprojekt i sig.

Vi på Malta.se brukar räkna med att det tar ca 3 timmar att ta sig från Sliema eller St. Julian's och upp till den plats på Gozo man vill till.

Tur och retur är det alltså 6 timmar i kollektivtrafiken. Med hyrbil kan du troligen halvera den tiden, speciellt om du har lite koll på vilka tider färjorna går.

Är det svårt att köra bil på Malta?

Precis som vi redan nämnt ovan är det svåraste med att köra bil på Malta att landet har vänstertrafik, med allt vad det innebär.

En annan sak som är viktig att tänka på är att malteserna har en ganska aggressiv körstil och att många kör väldigt snabbt.

De tutar mycket, bland annat när de vill signalera att de är på väg in i en korsning och inte har för avsikt att sakta ner.

Om du vill hyra bil på Malta får du därför räkna med att andra bilister kommer att tuta och eventuellt skrika på dig ibland. Det kan också vara bra att veta att stora delar av Malta är som en enda stor stad, med små, trånga och oftast enkelriktade gator.

Det kan kännas som att du hamnat i en labyrint när du försöker hitta ut ur en stad som du inte har kört i förut. Hastighetsbegränsningarna är dock ganska låga på Malta. Troligen eftersom landet är så litet. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med landyta för att bygga vägar där man kan köra 100 km/h.

Istället är hastighetsgränserna 70 km/h på landsväg och 40 km/h i tätbebyggt område.

Vi kan alltså konstatera att det definitivt är annorlunda att köra bil på Malta, jämfört med Sverige.

Men om du bara har lite skinn på näsan och tar det lugnt, så går det ofta bra.

Hyra moped på Malta

Att hyra moped på Malta kan faktiskt vara ganska farligt om du inte är en mycket van förare. Precis som vi redan nämnt är trafiken aggressiv och många bilister tar ingen hänsyn till varken mopeder eller cyklar.

Därför är det mycket viktigt att ha koll själv, alltid ha hjälm, och verkligen ta plats i trafiken om du ändå vill köra moppe på Malta.