Valletta – sevärdheter och saker att göra i Maltas huvudstad

Valletta, Maltas vackra huvudstad, omfamnas av bastanta stadsmurar och Medelhavets blåa vågor. En liten metropol med rik historia, spännande sevärdheter och mycket att se och göra. Här är våra tips!

Valletta - Maltas huvudstad - sevärdheter och saker att göra

Att besöka Valletta när du reser till Malta, är ett måste. Du kanske inte bor i huvudstaden, de flesta gör inte det, men du måste ta dig in till staden minst en gång.

Tack vare Maltas väl fungerande, och billiga, kollektivtrafik åker du enkelt in till Valletta från de flesta av landets orter.

Det är i Valletta som Maltas historia gör sig starkast påmind, både nutid och forntid. Det är i stadens byggnader, gator och gränder som minnet av Malteserriddarna lever starkast – och det är i Valletta du hittar merparten av Maltas mest intressanta sevärdheter.

Valletta, hela staden, är sedan 1980 upptagen som världsarv av Unesco. Det finns mycket att se och göra, trots att den är av Europas allra minsta huvudstäder.


Tips! Airtours har ofta lägre pris på sina paketresor än om du bokar flyg och hotell på egen hand. Sök resa här:


Valletta då och nu

Staden grundades 1566 av Jean de Valette, stormästare av Malteserorden. Den spanske kungen Filip II bidrog med finansiering och påven Pius V skickade både pengar och sin militärarkitekt Francesco Laparelli för att planera staden.

Laparelli ritade ett rutnät som skulle låta havsbrisen blåsa genom stadens gator och ge svalka på sommaren. Han designade också ett avloppssystem, ingen självklarhet i andra europeiska 1500-talsstäder.

Vallettas första befästningsverk var Fort Saint Elmo, längst ut på udden som försvar mot angripare till sjöss, och det började byggas redan 1552.

När staden sedan sedan grundades, fortsatte befästningen längs med kustlinjen. Stadsmuren skulle löpa runt Valletta.

Därefter har muren och befästningsverken byggts på genom århundraden – och är idag tämligen intakt och bidrar till Vallettas speciella utseende och atmosfär.

Värt att veta om Vallettas dåtid är också att staden drabbades extremt hårt under andra världskriget.

Tyskland och Italiens flygvapen släppte tillsammans mer än 6700 ton bomber på staden, vilket gjorde den till en av de värst bombade av alla städer under kriget.

Idag är Valletta en vacker och välmående, men liten, huvudstad. Invånarantalet uppgår till bara cirka 5800 personer. Storstadsområdet runt Valletta har cirka 355 000 invånare.

Saker att göra i Valletta

Många av Maltas mest populära sevärdheter finns i Valletta, men inte alla. Här kan du läsa mer om sevärdheter på Malta.

Om vi tar avstamp i den lilla historielektionen här ovanför, känns det rimligt att börja listan över saker att göra i Valletta så här:

National War Museum och Fort St. Elmo

Ett besök i Valletta blir inte komplett om du inte tar dig till fortet längst ut på udden. Från St. Elmo har du vacker utsikt över hamninloppet och det är lätt att förstå hur strategiskt viktig fortets placering var under århundraden av invasionsförsök och attacker.

Fortet i sig är värt ett besök, men inne i lokalerna finns också Maltas krigsmuseum med välgjorda och intressanta utställningar. Ett måste om du vill lära dig mer om Maltas historia och om landets roll i den internationella storpolitiken genom århundradena.

Bonustips! Det går att bada från klipporna nedanför fortet. Badstegar finns och havet är förvånansvärt blått och klart, trots det stadsnära läget. Packa med badkläder och ta ett dopp efter turen runt Fort St. Elmo.

The Malta Experience

I närheten av entrén till Fort St. Elmo finns en annan av stadens mest populära attraktioner. The Malta Experience berättar om Maltas långa historia, i filmform, och det sker i Malteserorderns gamla sjukhus La Sacra Infermeria. Besöket där är måhända mer spännande än upplevelsen i övrigt.

St John's Co-Cathedral

Fantastisk katedral som lät uppföras av Malteserorden under slutet av 1500-talet. Väggarna rymmer massor av riddarhistoria, men det största dragplåstret är en tavla.

Michelangelo Merisi da Caravaggios tolkning av Johannes Döparens halshuggning är en av stadens, troligen landets, stora skatter.

Guidad tur av Valletta

På en plats med så mycket historia och så många berättelser, är det ingen dum idé att följa med på en guidad tur genom staden.

Kunniga guider ger dig på kort tid mer kunskap och bättre koll på Valletta än vad du själv och en guidebok någonsin kan klara av.

Här finns en guidad heldagstur, med goda betyg från tidigare deltagare, som både går i Valletta och tar dig med till den gamla huvudstaden Mdina och till charmiga fiskebyn Marsaxlokk.

En kortare guidad stadspromenad i Valletta hittar du här. Under tre timmar får du lära dig om stadens viktigaste platser, händelser och monument.

Grand Master's Palace

En av de första byggnaderna som uppfördes i Valletta, 1571, och sedan dess säte för de som styrt Malta.

Till en början var det givetvis, som namnet antyder, stormästarens palats, men även efter Malteserorden har byggnaden använts av landets överhuvuden, både det brittiska styret och senare av Maltas parlament.

Idag kan du besöka Grand Master's Palace, the Palace Armoury och State Rooms. Biljettpriset är tio euro och det är öppet alla dagar i veckan, undantaget vissa helgdagar.

Kryssning runt staden

Det brukar sägas att man ska anlända till Valletta från havet, för att se staden i all sin prakt. De flesta av oss gör ju inte det, och inflygningen till Malta International Airport ger ärligt talat inte samma känsla.

Men det finns ett alternativ som är nästan lika bra, nämligen att åka på en kort kryssning i vattnen och hamnarna runt Valletta.

Här finns en populär båttur på en och en halv timme med guide. Här finns en liknande tur, men den går på kvällen och ger en helt annan känsla.

Upper Barrakka Gardens

För vacker utsikt över Grand Harbour, ta dig till Upper Barrakka Gardens och njut av vyerna och lugnet. Härifrån har du också koll på The Saluting Battery, se nedan.

The Saluting Battery

Du hör faktiskt kanoner mullra ganska ofta på Malta. Dundret rullar över land och hav och det är inte ovanligt att turister så långt bort som i St. Julian's undrar vad det är som händer.

Om klockan är 16.00, då är svaret att man skjuter dagens kanonsalva på The Saluting Battery i Valletta. Salvan avfyras i en restaurerad kanon och det brukar vara ett intressant spektakel att kolla på.

Du kan gå in och få en guidad tur för bara några euro, men du ser också det hela från Upper Barrakka Gardens precis ovanför.

Lascaris War Rooms

Vi började ju den här listan med att tipsa om krigsmuseet och vi slutar på ett liknande sätt. Lascaris War Rooms är underjordiskt tunnelkomplex som inhyste det brittiska försvarshögkvarteret under andra världskriget.

Härifrån koordinerades militärinsatserna på ön och idag är det en fascinerande tidskapsel till ett krig som lämnade stora ärr på Malta, hos såväl människor som byggnader.

Valletta – fler sevärdheter och saker att göra

Här följer fler exempel på populära attraktioner och saker att göra i Valletta, via vår partner Get Your Guide. Boka på nätet, smidigt och säkert.