Adapter och elektricitet på Malta

När du reser till Malta behöver du en adapter för dina elprylar, eftersom Malta använder en annan typ av vägguttag än Sverige. 

Adapter Malta - vägguttag, kontakter och elektricitet

Malta var en del av det brittiska imperiet i cirka 150 år – och det märks på flera sätt.

Engelska är, tillsammans med maltesiska, officiellt språk i landet och man kör bil på vänster sida av vägen.

Adapter med tre pinnar på Malta

Malta använder dessutom samma typ av vägguttag som i Storbritannien, vilket betyder att du måste ha en kontakt med tre pinnar.

Se därför till att packa en adapter, eller kanske flera. Det brukar vara många elprylar som ska laddas numera.

Standardspänning i elnätet är 230 volt, plus/minus tio procent, och en frekvens på 50 hertz, vilket är samma som i Sverige.

Du behöver alltså inte oroa dig för att din elprylar inköpta i Sverige – eller övriga Europa – inte tål att laddas på Malta.

Adapter finns att köpa eller låna

Ett smart knep för att slippa ta med mer än en reseadapter, är att packa ett litet grenuttag i resväskan. Då kan du ladda flera prylar samtidigt, i samma adapter och uttag.

Om du har glömt att packa en eladapter, finns de att köpa på många platser på Malta. Ibland har hotellen adaptrar att låna ut.

USB-uttag på hotellen

En annan fördel är att många hotell på Malta, åtminstone de som antingen är nybyggda, renoverade eller håller 4- eller 5-stjärnig standard, numera har USB-uttag vid sängen eller skrivbordet på hotellrummet.

Då behöver du ingen adapter för att ladda det viktigaste, som telefoner och surfplattor.

(Sidan uppdaterades 2019-10-17)