Helgdagar och högtider på Malta

Malta har många högtider och de är i de flesta fall katolska. Precis som i Sverige firar man jul och påsk, men även flera av jesus lärjungar har egna helgdagar. Här hittar du Maltas vanligaste högtider och helgdagar under ett år.

Högtider och helgdagar på Malta

Landet firar också flera nationella helgdagar, som självständighetsdagen, Victory Day, och Republic Day, till minne av viktiga dagar i Maltas politiska historia.

Högtider på Malta – från helgon till skeppsvrak

Malta är ett land som gillar att fira saker rent generellt. Eftersom landet är katolskt kretsar många av högtiderna kring kristna helgdagar.

Jul och påsk är självklart viktiga helger i landet, då många går i kyrkan. I december pyntar de flesta städerna på ön ordentligt med lampor, julkrubbor och dekorationer på gator och torg. Mest påkostade är juldekorationerna förstås i Valletta.

Utöver de vanliga högtiderna firar malteserna också vartenda helgon de kan komma på under sommarmånaderna. Läs gärna mer om det på vår sida om festivaler på Malta.

Under maltesiska högtider är det vanligt att affärer och butiker håller stängt. Även många mataffärer har stängt eller kortare öppettider under helgdagar, så det kan vara bra att kolla i förväg var du kan gå om du behöver handla mat en sådan dag.

Kollektivtrafiken på Malta går oftast enligt söndagstabell dessa dagar.

Helgdagar på Malta

Malta har 14 röda dagar under året, eller public holidays som de kallas på engelska.

Oftast är det någon av dem som ändå infaller på en lördag eller söndag, och det kan vara värt att veta att annandag jul och annandag påsk inte är röda dagar, trots att dessa högtider får anses vara mycket viktiga för ett katolskt land som Malta.

Lista över helgdagar på Malta under 2020

Onsdag 1 januari – Nyårsdagen
Måndag 10 februari – Feast of St Pauls Shipwreck
Torsdag 19 mars – Feast of St Joseph
Tisdag 31 mars – Frihetsdagen
Fredag 10 april – Långfredagen
Fredag 1 maj – Arbetarnas dag
Söndag 7 juni – Sette Giugno
Måndag 29 juni – Feast of St Peter and St Paul
Lördag 15 augusti – Feast of the Assumption
Tisdag 8 september – Victory day
Måndag 21 september – Självständighetsdagen, Maltas nationaldag
Tisdag 8 december – Immaculate Conception
Söndag 13 december – Republic day
Fredag 25 december – Juldagen

(Sidan uppdaterades 2020-01-30)