Sliema – shopping, bad och restauranger centralt på Malta

Sliema passar dig som söker en lite mer aktiv semester. Staden har bara en liten sandstrand, men det går att bada från klipporna nästan överallt. Fördelarna är det stora utbudet av hotell och restauranger, och närheten till kringliggande städer och aktiviteter.

Sliema på Malta

Sliema är Maltas fjärde största stad med cirka 20 000 invånare och ligger på en halvö i den storstadsregion som utgörs av Valletta och de kringliggande städerna.

Turister lockas till staden för det stora utbudet av hotell – och för att det är nära till allt man kan tänkas vilja ha av en semester vid Medelhavet.

I Sliema kan du både bada, shoppa och njuta av maltesisk mat och arkitektur. Närheten till vackra Valletta, och barerna och klubbarna i St. Julians gör att det alltid finns något att göra i den här delen av landet.

Sevärdheter i Sliema

Om du letar efter saker att göra i Sliema är det egentligen mest en stad där man kan bada, shoppa och äta gott. Det kan du läsa mer om längre ner på sidan.

Men även om du är ute efter att kolla in alla sevärdheter på Malta är det ett utmärkt utgångsläge för dina utflykter. Båten till Valletta tar cirka fem minuter och åt andra håller promenerar du till St. Julians på runt 15 minuter.

Dessutom går det bussar direkt till Mdina och även norrut mot stränderna på norra Malta. Från Sliema utgår också många båtturer till exempelvis Gozo, Comino och Blue Lagoon.

Lång och fin strandpromenad

En av de bästa sakerna med Sliema är den cirka tre kilometer långa strandpromenaden som sträcker sig runt nästan hela staden.

Du kan se solen gå både upp och ner vid olika platser. Ett tips är att ta sig till Exiles Bay när solen är på väg ner. Slå dig ner på en bänk, kolla på förbipasserande människor och katter och bara njut av atmosfären.

Sliema beach

Trots att Sliema är en stor stad kan man bada nästan överallt längs kusten. Det är framför allt stenstränder som gäller och det finns badstegar ner i vattnet lite överallt under högsäsong.

Undantaget är den inre viken, mot Gzira och Manoel Island, där man inte kan bada eftersom det är hamnområde.

Om du vill hitta en sandstrand i Sliema så måste du ta dig till Exiles Bay, längst inne i viken, vid stenpiren. Där finns en liten sandstrand, som kan vara bra för den som till exempel vill åka till Sliema med barn.

Vattnet är klart och rent med tanke på det centrala läget. Det brukar också finnas avspärrningar runt badplatserna, så att inte båtar kan ta sig in bland de badande turisterna.

Vid Surfside på stadens yttre kust brukar badvakter hålla koll från ett torn under högsäsong.

Stort utbud av restauranger

I Sliema finns det så många restauranger att vi inte riktigt kan välja vilka vi ska skriva om. Vi har lagt ut några tips i vår artikel om mat och restauranger på Malta.

Om du blir hungrig finns det ett väldigt brett utbud av mat. Längs hela strandpromenaden finns restauranger i olika prisklasser. Här hittar du pubar, barer, fina restauranger och trevliga caféer.

Det finns asiatiskt, kebab, italienskt, maltesiskt, veganskt och vegetariskt. Det finns förstås också både McDonalds, Burger King och Pizza Hut inom några hundra meter från varandra.

Många hotell att välja bland

Sliema har ett stort utbud av hotell i alla prisklasser. Det spelar egentligen ingen roll var i staden du bor eftersom det är gångavstånd överallt och det finns gott om restauranger var du än bor.

Kolla gärna in sidan om hotell på Malta för mer information om de bästa hotellen att välja mellan.

Shopping i Sliema

Malta är egentligen inte ett land man åker till för att shoppa. Men om du ändå är sugen på lite semestershopping är Sliema rätt plats att besöka.

Här finns Maltas största galleria – The Point. Och i centrum finns även en gågata med en mindre galleria, Plaza, och många intilliggande affärer. Läs gärna mer om shopping på Malta här.

Väder i Sliema

Vädret i Sliema är precis som vädret på Malta – mestadels soligt och varmt året om och några lite kyliga och regniga månader mitt i vintern.

Under vinterstormarna kan höga vågor slå upp längs strandpromenaden och det kan bli översvämningar på sina ställen.

(Sidan uppdaterades 2019-11-29)