Kommunikationer på Malta – ta dig runt med buss, taxi och båt

På Malta finns goda kommunikationer med buss, taxi och båt. Men du kan behöva tålamod för att ta dig runt. Trots att ön är liten tar det ibland en hel del tid att åka dit man vill.

Kommunikationer på Malta - res runt med buss, taxi och båt

Läs mer om kommunikationer på Malta – och våra tips och tricks för att ta sig runt på ön här nedanför.

Kör du hellre själv? På den här sidan kan du läsa mer om att hyra bil på och köra på Malta.

Buss på Malta

Att åka buss på Malta är långt ifrån det mest effektiva sättet att ta sig runt på Malta. Men det är ändå ett bra och relativt billigt transportmedel som utvecklats på ett bra sätt de sista åren.

Dock krävs det fortfarande ett stort tålamod och gott om tid för att ta sig dit man vill med buss.

Att åka buss från Maltas flygplats funkar oftast helt okej, men kolla på Tallinjas hemsida först så att du vet vilka bussar du kan ta, hur ofta de går och hur lång tid det kommer ta att åka.

De bussar som heter något med X (X1, X2 till exempel) är Maltas flygbussar och går till alla populära turistorter på ön.

Att åka buss till flygplatsen på Malta är dock verkligen inte att rekommendera, eftersom man inte kan lita på att flygbussen kommer när den ska, vilket gör att man riskerar att missa flyget.

Busspriser på Malta

Priser för buss på Malta är 1,5 euro under vinterhalvåret (ca oktober-april) och 2 euro under sommaren. Detta beror på att bussbolaget Tallinja sätter in flera extra turer på sommaren på de vanligaste turerna.

Bussen till Golden Bay går till exempel två gånger i timmen på vintern och tre gånger i timmen på sommaren.

Tips och tricks för bussresan

Ett första tips för att åka buss på Malta är att ladda ned Tallinjas app. Med hjälp av den kan du sedan se förslag på rutter och se vilka bussar som kommer till hållplatsen närmast dig.

Det kan också vara bra att veta att Maltas bussar ofta blir väldigt fulla, speciellt på sommaren.

Ta hellre en tidigare buss för att vara säker på att komma dit du vill i tid. Försök att komma på bussen så snabbt som möjligt för att ha en chans att få en sittplats.

Det kan till exempel vara smart att kliva på bussen på första stationen om du har möjlighet.

Om du ska åka buss på Malta med barnvagn rekommenderar vi att du kliver upp tidigt, innan alla andra ska ut.

Busskort på Malta

Om du har tänkt åka mycket buss under din semester kan det vara smart att kolla på Tallinjas buss-kort.

De har till exempel ett Explore Card Malta där du kan åka hur mycket du vill under sju dagar. Eller ett kort med 15 enkel-resor för den som kanske inte åker lika mycket, men ändå vill ha lite rabatt.

Dessa busskort kan du köpa i en maskin redan på flygplatsen eller på något av Tallinjas kontor, till exempel i Sliema eller Valletta.

Taxi på Malta

Att åka taxi på Malta är enkelt och billigt. Ladda bara ner den taxi-app som heter Bolt och beställ enkelt och smidigt, några minuter innan du vill åka.

Ett annat stabilt och pålitligt taxibolag på Malta är eCabs. Du beställer genom deras hemsida eller via telefon.

Från St Julians till flygplatsen kostar det runt 16-22 euro och tar 20-30 minuter om det inte är rusningstrafik.

Om det regnar när du ska till flygplatsen måste du dock räkna med att resan tar minst dubbelt så lång tid.

Ett tryggt och prisvärt alternativ är annars att boka en privat transfer från eller till flygplatsen. Det kostar inte mycket mer än en taxi, och då får en chaufför som ser till att du kommer rätt – och i rätt tid.

» Här kan du boka transfer från flyget

Taxibolag att undvika

När det gäller kommunikationer på Malta finns det egentligen bara en sak att varna för – och det är de vita taxibilar som står här och där på ön. Förarna är inte alltid ärliga och kan ta överpriser jämfört med de mer seriösa bolagen.

Beställ alltid taxi via app, hemsida eller telefon för att vara på den säkra sidan.

Ta sig runt med båt på Malta

Ibland är båt ett bra transportmedel på Malta. Till exempel om du vill ta dig mellan Sliema, Valletta och Three Cities så är det snabbaste färdmedlet de små färjorna som går mellan städerna.

Ett ställe där du helt enkelt måste ta båten är när du vill åka färjan från Malta till systerön Gozo.

Det finns också färjor till Comino och den berömda badplatsen Blue Lagoon.

Hop-on Hop-off på Malta

Ett alternativ till den vanliga kollektivtrafiken är att åka sightseeingbuss på Malta.

Ett par olika bolag arrangerar så kallade Hop-on Hop-off-turer, där du köper biljett för en eller två dagar och sedan får åka så mycket du vill och kan hoppa av och på bussen vid de olika hållplatserna.

Du kan boka biljett på nätet. Här hittar du Hop-on Hop-off med City Sightseeing och här kan du boka med Malta Sightseeing.

Det är givetvis dyrare än de vanliga bussarna, men Hop-on Hop-off-bussarnas rutter går till de största sevärdheterna på ön och är ett bekvämt sätt att upptäcka Malta på.

 
(Sidan uppdaterades 2020-01-30)