Språk och skyltar på Malta

Malta har två officiella språk, engelska och maltesiska. Maltesiskan är ett ganska egensinnigt språk att båda läsa och lyssna till, men i princip alla malteser pratar god engelska.

Språk på Malta - engelska och maltesiska

Som besökare på Malta klarar du dig utmärkt med engelska. Cirka 90 procent av invånarna, och definitivt alla du kommer i kontakt med på hotell och restauranger, kommunicerar obehindrat på engelska.

Anledningen till folkets goda engelskakunskaper är att Malta ingick i det brittiska imperiet i cirka 150 år.

När britterna tog över styret av ön, började språket också gradvis att ta över bland malteserna.

Italienska ett vanligt språk på Malta

Samtidigt har italienska fortfarande en stark ställning i landet. Avståndet till Sicilien är mindre än tio mil och italienska har tidigare varit Maltas officiella språk.

Man räknar med att cirka 35 procent av malteserna kan italienska idag.

Landets andra officiella språk, vid sidan om engelska, är alltså maltesiska. Språket är en variant av arabiska som överlevt, och utvecklats, sedan araberna tog över Malta i mitten av 1000-talet.

Maltesiska är en arabisk dialekt

Maltesiska är den sista överlevande arabiska dialekt av det slag som talades i Spanien och på Sicilien under medeltiden.

När du hör någon prata maltesiska, låter det som arabiska men med inslag av engelska ord och fraser. När språket skrivs, ser det lite ut som italienska med tillägg av märkliga symboler.

Skyltar på Malta

Skyltar på Malta är ofta på engelska, så det är lätt att förstå och hitta rätt. Ibland, till exempel på restauranger, används också italienska.

Ett undantag kan vara att orter på vägskyltar i vissa fall skrivs bara på maltesiska och det kan leda till lite förvirring när St Julian's blir San Giljan och St Paul’s Bay står som San Pawl il-Baħar.

Ofta är det dock både engelska och maltesiska på de viktigare vägskyltarna.

(Sidan uppdaterades 2019-10-17)