Naturen

Malta är en liten ö-grupp i medelhavet och är under stora delar av året väldigt varmt, något som även påverkar naturen till stor grad. Då Malta, av många, kallas för en klippa så ska man inte förvänta sig några enorma skogar, sjöar och under framförallt sommaren är det inte speciellt grönt. Det här beror på att värmen helt enkelt gör att växterna inte riktigt klarar av att överleva under sommaren och kan ge den maltesiska naturen en brunaktig färg. Med det sagt så finns det fortfarande mycket på Malta som faktiskt skiljer sig åt från det man annars kan vara van vid då det är ett helt nytt landskap för en som är van vid den svenska naturen.

Även om det kanske inte är speciellt grönt under sommaren så är det under andra årstider betydligt grönare än vad man kanske tror. Det här är dock något som många turister råkar missa då de inte lämnar de bebyggda delarna av landet och därmed missar en stor del av den natur som Malta faktiskt kan erbjuda. Det här betyder inte att man kan förvänta sig att det är grönt på samma sätt som man kanske tänker sig men det finns flera riktigt gröna områden.

När ska man besöka Malta för att se naturen

För att verkligen kunna njuta av naturen på Malta så bör man undvika sommaren, åtminstone sensommaren, då det inte finns mycket som lever i de riktigt höga temperaturerna. Vill man kunna se den otroligt vackra natur som Malta trots allt har så bör man välja senvåren då det fortfarande är varmt och skönt men inte så varmt att det påverkat naturen negativt.

Sedan måste man komma ihåg när man besöker Malta att det inte finns speciellt mycket natur i de mest bebyggda delarna av landet. Så för att kunna se naturen ordentligt måste man faktiskt lämna dessa områden och se sig om där det inte är bebyggt.

Det här innebär ofta att man behöver tillgång till en bil eller använda sig av en taxi för att verkligen kunna utforska Maltas natur. Lokaltrafiken går nämligen inte alltid till de mer gröna områdena då det inte finns speciellt många boende i de områdena.

Vad kan man se på Malta?

När man besöker Malta så får man inte glömma bort den andra ön, Gozo, den är oftast mycket grönare, även under sommaren, än Malta. Man kan inte förvänta sig att se några sjöar men det finns ett stort hav runt öarna. Det enda som finns när det kommer till vattendrag i landet är en konstgjord sjö men den torkar ut under sommaren.

Det finns däremot vackra områden med träd, blommor och gräs som kombinerat med Maltas klippor kan vara otroligt vackra och som man inte kan se på många andra ställen i världen på samma sätt. Naturen är däremot begränsad då Malta är litet och saknar skogar, vilket även gör att man får förvänta sig att naturen är annorlunda mot hur man ser det i exempelvis Sverige men det betyder inte att man inte kan njuta av naturen.