Väder på Malta – klimat och temperatur månad för månad

Vad blir det för väder på Malta egentligen? Det är ofta en ganska enkel fråga att svara på. Med fler än 300 soldagar per år kan Maltas väder och klimat beskrivas som väldigt stabilt. Men det finns vissa saker att hålla koll på inför en resa.

Väder och temperatur på Malta

Malta har ett ganska typiskt Medelhavsklimat, men det sydliga läget och närheten till Afrika gör att temperaturerna generellt sett ligger lite högre än i andra delar. Det gäller faktiskt både luft- och havstemperatur.

Väder på Malta på vår och sommar

Redan i april börjar dagstemperaturen att stiga till runt 20 grader på Malta. I maj är den dagliga snittemperaturen 24,5 grader och sedan skruvas temperaturen upp under sommarmånaderna.

Men riktigt hett blir det sällan. Bara i juli och augusti stiger dagstemperaturen ett par grader över 30.


Tips! Airtours har ofta lägre pris på sina paketresor än om du bokar flyg och hotell på egen hand. Sök resa här:


Luften håller vanligtvis en ganska låg fuktighet på sommaren, vilket de flesta brukar uppskatta. Även om luften är varm, känns brisen från havet torr och svalkande. Undantag finns dock, Malta drabbas emellanåt av värmeböljor med hög luftfuktighet.

På sommaren på Malta regnar det nästan ingenting, det handlar om mindre än 10 millimeter regn i snitt per månad från maj till augusti.

Väder på Malta under höst och vinter

Ända in i oktober håller sig dagstemperaturen närmare 25 grader och i november är den fortfarande över 20-strecket.

Svalaste månaderna är januari och februari med dagshögsta temperaturer run 15 grader. Det blir i princip aldrig kallare än 9-10 grader som lägst på Malta.

Vintern är också den blötaste perioden. November, december, januari och februari är de månader som får klart mest nederbörd, med 80-90 millimeter regn per månad.

Skön badtemperatur på Malta

Malta har faktiskt den högsta havstemperaturen, i snitt över ett helt kalenderår, av alla platser i Europa. Så om du gillar sköna havsbad, vet du vart du ska resa.

Vill du läsa mer om var på Malta du kan bada, kika på sidan om stränder på Malta.

Varmast är vattnet från juli till september, med en temperatur runt 25 grader. Även oktober och november har vattentemperaturer över 20 grader. På våren är havet ganska kallt till och med april, men i maj kryper temperaturen mot 20 grader.

Temperatur på Malta per månad

Januari: 16 °C
Februari: 16 °C
Mars: 17 °C
April: 20 °C
Maj: 25 °C
Juni: 29 °C
Juli: 32 °C
Augusti: 32 °C
September: 28 °C
Oktober: 24 °C
November: 21 °C
December: 17 °C

Vattentemperatur på Malta månadsvis

Januari: 16 °C
Februari: 15 °C
Mars: 15 °C
April: 16 °C
Maj: 19 °C
Juni: 22 °C
Juli: 25 °C
Augusti: 26 °C
September: 25 °C
Oktober: 23 °C
November: 21 °C
December: 18 °C

Nederbörd per månad

Januari: 89 mm
Februari: 83 mm
Mars: 41 mm
April: 26 mm
Maj: 9 mm
Juni: 6 mm
Juli: 5 mm
Augusti: 9 mm
September: 68 mm
Oktober: 76 mm
November: 90 mm
December: 90 mm

Bästa tid att resa till Malta

Om man väger samman luft- och havstemperatur, luftfuktighet och nederbörd, med vetskap om när flest turister besöker Malta, så blir det ganska tydligt att vissa månader är snäppet bättre än andra.

September har till exempel en snittlufttemperatur på 28 grader, samtidigt som havet håller väldigt behagliga 25 grader. Samtidigt har den värsta turistsäsongen lagt sig och det är lugnare både på stränder och gator.

Det kan förvisso komma lite regn, men vi håller ändå september och första halvan av oktober som den bästa tiden att resa till Malta.

Även juni är en bra månad. Ungefär samma dagstemperaturer som i september, men havet är några grader svalare.

Väder och temperatur på Malta just nu

Här ser du hur vädret är på Malta idag och några dagar framåt.

MALTA WEATHER