Dricka kranvatten på Malta – tänk på det här

Kan man dricka kranvatten på Malta? Om du googlar det, får du svar som spretar ganska rejält. Här reder vi ut vad som gäller.

Dricka kranvatten på Malta

Du kan dricka vattnet som kommer ur kranarna på Malta, det är renat och säkert att dricka. Du blir inte sjuk av det.

Men vattnet smakar inte speciellt bra. Riktigt äckligt tycker vissa, medan andra tycker att det är mer okej.

Oavsett vilket, kommer du knappast att kunna bälga i dig några stora mängder åt gången.

Kranvatten på Malta – så går det till

Malta har inga källor, floder, sjöar eller andra vattentäkter. Vattnet som kommer ur kranarna på Malta är havsvatten som har avsaltats och gått igenom en process som kallas omvänd osmos för att renas.

Landet har tre anläggningar där havsvatten förvandlas till dricksvatten, med hjälp av den processen.

Till vattnet tillsätts klor och det återmineraliseras med hjälp av tillsatt kalk, därefter pumpas det ut i öns vattenledningar.

Metallisk smak i kranvatten på Malta

Även om saltet i havsvattnet tagits bort, har kranvattnet på Malta fortfarande en ganska märklig metallisk bismak.

De flesta som bor på Malta använder kranvatten till kaffe, te eller för att koka pasta eller ris. Men köper dricksvatten på flaska för att ha när törsten sätter in.

Flaskvatten inget bra alternativ

Flaskvatten är givetvis inget hållbart alternativ med plastflaskor som bör lämnas till återvinning, men inte alltid kommer dit.

Plast som inte återvinns har varit ett problem på Malta, men kanske blir det bättre efter att myndigheterna förra året, 2018, gav ett privat företag att börja installera återvinningsapparater runt om i landet.

I samma veva tog man också fram ett förslag som ger fiskare ersättning om de lämnar in plast som fastnar i fiskenäten, till återvinning.

Hur du gör med dricksvatten när du är på Malta är upp till dig, men nu vet du att det åtminstone är helt ofarligt att dricka kranvatten.