Vädret – Blir det sol eller regn på din semester

Malta ligger i medelhavet och har ett klimat som man kan förvänta sig med över 300 soldagar om året och ytterst lite regn. Temperaturen är relativt stabil och går aldrig under 10 grader ens under den kallaste vintern. Man måste komma ihåg att Malta på grund av dess närhet till Afrika faktiskt har ett klimat som är varmare än exempelvis södra medelhavet där det kan vara betydligt kallare än Malta. Beroende på när man befinner sig på Malta så kan det finns en del saker att tänka på när det gäller både vädret och klimatet.

På Malta är det under sommaren väldigt varm med temperaturer som kan nå 40 grader och dessutom är det en väldigt hög luftfuktighet. Detta gör att det kan vara svårt att känna sig bekväm på hotellet, vandrarhemmet eller i en lägenhet om man inte har tillgång till en AC. Dessutom bör man komma ihåg att man måste dricka väldigt mycket vatten under sommaren då det faktiskt är så pass varmt att man behöver vätska.

Klimatet och vädret under våren

Under våren på Malta kan man uppleva temperaturer på mellan 15 till 25 grader, beroende på om det är tidiga eller sena våren man åker till ön på. Solen är framme de allra flesta dagarna men har man otur kan man hamna i vårstormarna med mycket regn och blåst. Det kan även komma sandiga regn från Afrika som är en kombination av en sandstorm och regn samtidigt. Något som man som svensk inte alls är van vid och som kan göra att besöket i landet inte alls blir lika sol rikt som man kanske tänkt sig.

Det är dock fortfarande relativt varmt även om det regnar och om man undviker stormarna kan man utan problem sitta ute även på kvällarna.

Klimatet och vädret under sommaren

Den allra varmaste tiden på Malta är under sommaren där man kan förvänta sig temperaturer som under dagarna sällan ligger under 30 grader men kan nå över 40 grader under framförallt augusti månad. Man kan förvänta sig att det inte kommer regna en enda droppe under sommaren då det sällan eller aldrig regnar på Malta under sommartiden.

Besöker man Malta på sommaren bör man tänka på att det kan vara ohyggligt varmt och att man alltid använder solskydd eller solkräm när man är ute.

Klimatet och vädret under hösten

Under hösten är det inte ovanligt med temperaturer över 30 grader även om det vanligtvis ligger mellan 20 och 25 grader, beroende på om det är sent eller tidigt. Det kan regna en del under framförallt senhösten men fortfarande är hösten en bra tid att besöka Malta för den som inte bara vill sola och bad.

Klimatet och vädret under vintern

Under vintern kan man förvänta sig att det faktiskt är relativt kallt även om det inte går att jämföra med Sverige. Det kan bli omkring 10 grader som lägst och det kan regna relativt mycket under vintern på Malta. Dessutom kan det vara väldigt blåsigt och vintern är inte riktigt den bästa tiden även om man fortfarande i december kan bada med samma temperatur som om man badat i Sverige under sommaren.